Fira de la sal (Zoutmarkt)
In oktober wordt in las Salinas de Ibiza, de Fira de la Sal (Zoutmarkt) gehouden, een nieuw toeristisch en cultureel evenement dat gericht is op het verspreiden van erfgoed en cultuur. Het wordt georganiseerd door de Gemeente Sant Josep, het Consell d’Eivissa (Raad van Ibiza) en het Natuurpark Ses Salines d’Eivissa i Formentera en is een eerbetoon aan de zoutwerkers. Het doel is om de tradities rond de handmatige zoutwinning door middel van verschillende activiteiten die dagen bekend te maken.
Het is een initiatief dat bedoeld is om het toeristenseizoen uit te breiden en een trekpleister te vormen voor zowel de eilandbewoners als bezoekers. Bovendien is de markt een manier om tradities en cultuur aan het toerisme te koppelen door middel van activiteiten die te maken hebben met traditionele gebruiken en gewoontes. Zo wordt er een divers aanbod gecreëerd waardoor mensen met een andere blik naar het Natuurpark kijken.
GESCHIEDENIS
In de oude wereld was zout erg belangrijk voor het bewaren van voedsel. De eerste mensen die zich bezig hielden met de exploitatie van de zoutwinning waren de Carthagenen in de 5de eeuw v.Chr. Later werden het zout geëxploiteerd door de Fenicische kolonisten, grote producenten van gepekelde vis, totdat die activiteit in handen van de kroon kwam. Uiteindelijk kwam de zoutwinning in 1871 in particuliere handen. Maar doordat de prachtige landschappen onder het openbare beschermingsstelsel van een natuurpark vallen, zijn zowel de schoonheid als de traditionele kenmerken ervan behouden gebleven.
Deze activiteit duurt tot op de dag van vandaag voort en is van oudsher de belangrijkste bron van rijkdom van Ibiza. De inkomsten vormden de basis van de economie, maakten het voortbestaan van de Universiteit en de Regering mogelijk en financierden de muren en verdedigingstorens op het hele eiland.
ZOUTPANNEN EN ZOUTWERKERS
De markt wordt ingewijd met een “fogueró” (vreugdevuur), zoals in “Era de l’Antic Munt de Sal”. Op die manier wordt een oude traditie in stand gehouden, die bestond uit het oproepen van de zoutwerkers van het hele eiland om te werken gaan in de zoutwinning.
In de toren van Sa Sal Rossa, die de oude uitvoerplaats van zout moest beschermen, worden theatrale rondleidingen gegeven, waarin zoutwachters en piraten een rol spelen.
Als hoofdact wordt een voorstelling van handmatige zoutwinning gegeven door een groep zoutwerkers in de zoutpannen, met originele werktuigen en kledij. De zoutwinning gebeurde tot 1955 handmatig. Daarna begon het zoutbedrijf “Salinera Española” met de mechanisatie ervan. Tegenwoordig kunt u tijdens een waarheidsgetrouwe voorstelling met uitleg door een voormalige zoutwerker zelf zien hoe dat in zijn werk ging.
NATUUR
Het Natuurpark Ses Salines d’Eivissa i Formentera is het rijkste en meest waardevolle natuurpark van de Pityusen, vanwege de grote biodiversiteit en ecosystemen. De rondleidingen die ´s morgens worden gegeven vanuit het Informatiecentrum bieden de mogelijkheid om van dit unieke landschap te genieten
TRADITIE EN GASTRONOMIE
Er wordt uitleg gegeven over de traditionele manieren waarop zout werd gebruikt als conserveringsmiddel voor bijvoorbeeld olijven, gedroogde botten en vis. U kunt een traditioneel gerecht proeven dat bereid is met gezouten botten, genaamd huesos con col (botten met kool).
De restaurants in de buurt doen ook mee en bieden een speciaal lunchmenu, zodat u streekgerechten kunt proeven die bereid zijn met seizoensproducten, waarin het zout van Ibiza een belangrijke rol speelt.
De volksdansvereniging Sant Jordi geeft een uitvoering en er wordt een voorstelling gegeven van het oude Christelijke ritueel van de “Salpassa”, die bij alle huizen in de buurt langsging om, ter bescherming, wijwater en zout bij de deuren te zetten.
CULTUUR EN ERFGOED
In de tentoonstellingsruimte “La Nave” worden video´s getoond en geven geschiedkundigen en voormalige zoutwerkers lezingen en conferenties over het historische en culturele belang van de zoutindustrie. Verder kunt u een bezoek brengen aan de Pou des Carbó, een put met de waarde van erfgoed, die sinds 1735 en tot op de dag van vandaag water levert en tevens gebruikt werd bij de werkzaamheden van de zoutwinning.
[new_royalslider id=”79″